Gode råd mod fodsved, sure fødder og sure sko.

Årsagen til sure sokker og sko

At have svedige fødder er meget normalt, så frygt ikke at det kun er dig, der har det problem. Vi sveder allesammen i gennemsnit et snapseglas sved per døgn.

Vi har derfor samlet en masse gode råd til, hvordan du undgår, at dine svedige fødder kommer til at lugte. Svedende fødder er ikke nødvendigvis ensbetydende med lugtende fødder, da frisk fodsved ikke lugter. Det gør gammelt fodsved derimod. Faktisk er det ikke sveden der lugter, for den er nemlig blevet omdannet til smørsyre pga. af bakterier.

 

Fodsvamp

Svedige fødder kan udover at lugte, også være skyld i at du for fodsvamp. Det kan du læse mere om ved at klikke her --> Fodsvamp

 

Fodsved

Har du bare svedige tæer, som ikke lugter, kan du med fordel også læse med. Du kan nemlig lære, hvordan du håndterer udfordringen med svedige og dermed fugtige og klamme strømper. Det kan faktisk også helt kan undgås.

Grunden til at fødderne eller dine sko kommer til at lugte skyldes primært 3 ting:

  1. Mængden af fodsved (fra fødderne)

  2. Et lukket miljø hvor bakterier kan trives (nede i skoen)

  3. Den tid hvor bakterierne bliver omdannet til smørsyre (fødderne og skoen)

Sure sokker

Sådan stopper du lugten!

Du kan komme rigtigt langt ved at følge nogle simple råd og vejledninger, men også ved at bruge de rigtige strømper, en sko deo eller et par specielle indlægssåler. Hygiejnen er dog lige så vigtig. Hvis du ikke har den nødvendige hygiejne, er det lige meget hvilken strømpe eller sko du bruger. Derfor starter disse gode råd ved selve hygiejnen.

Hygiejne

1. Start dagen med en grundig vask af fødderne, når du nu sikkert er i bad alligevel.

2. Sørg for at tørre grundigt, også mellem tæerne! (de skal være helt tørre, før du stikker fødderne i dine strømper).

3. Brug de rigtige strømper, som er produceret af kvalitetsmaterialer.

4. Brug fodsprayen DO2 Fod Deodorant, der hæmmer udviklingen af fodsvamp og lugtfremmende bakterier - se fodsprayen her

Strømper, såler eller måske en pakke smell well?

Nu hvor hygiejnen er på plads, kan du ofte nøjes med strømper, der er udviklet til ikke at lugte, og måske en sko deo/sål hvis du er meget aktiv i hverdagen.

Strømper:

Der findes 2 slags strømper som kan løse problemet. Alle er det man kalder en special strømpe, da der er brugt en speciel type af garn.

 

1. Bambus strømper

Bambus strømper virker naturligt antibaktierielt, og dræber derfor de bakterier, der udvikler den dårlige lugt. Bambus er et meget blødt materiale med RIGTIG mange gode funktioner.

Bambusstrømper er dog ikke bare bambusstrømper. Det er vigtigt at strømpen er produceret af Premium bambusgarn, og ikke en standard bambusgarn fra Kina. Standard bambusgarn holder ikke så længe og har kun en meget svag effekt på lugten. Bambus strømper foretrækkes ofte af dem, som sidder på kontor, eller som normalt har gået i alm. tynde sorte strømper.

 

2. Anti sved strømper

Specielle anti sved strømper, hvor der er brugt klassiske materialer som bomuld og uld kan også løse problemet. Disse strømper er syet på specielle maskiner for at lave luftribber, så strømpen kan tørre ud meget hurtigt. Anti sved strømperne er også "Sanatized" behandlet, der sikrer at fodsvamp og lugtende bakterier ikke udvikler sig i strømperne. 

Formålet med en anti sved strømpe er, at du kan svede meget i strømpen, uden at den lugter eller bliver ekstrem våd. Ofte er den slags strømper her lidt mere "hårdføre" end bambus strømper. Derfor fortrækker mange håndværkere og friluftsmennesker anti sved strømper frem for bambus strømper.

Hvis det er første gang, du skal bekæmpe den sure lugt, vil det være fornuftigt at supplere strømperne med:

 

1. Fod deodorant

En fodspray lavet af 100% mineraler, der hæmmer udviklingen af fodsvamp og lugtende bakterier

 

2. DO2 Refresh

2 små smarte poser, der dræber og forhindre bakterier i at udvikle sig. De er super praktiske og kan både bruges i sko, sportstasken eller måske i køkkenskabet.

 

3. Lugtdræberen fra IQ sox på spray

Det store hit er vores danskproducerede "sko deo", som dræber lugten i skoen med naturlige olier kombineret med kulsyre. En moderne og giftfri måde at rense skoen på.

Mange muligheder......hva' så nu?

Vi har forsøgt at lave 2 pakker, der med garanti kan løse problemet, og hvor du samtidig opnår en god rabat.


Sampakke 1

7 par bambus strømper fra IQ SOX (sikrer at dine strømper ikke lugter)
1 pakke DO2 Refresh (to poser, der dræber og forhindre bakterier i at udvikle sigt)

Normalpris 388 - køb den nu til kun 349 kr. ved at klikke her -->
Stop lugten 1

 

Sampakke 2 (perfekt til håndværkeren)

 

5 par anti sved strømper uden elastik 

1 pakke DO2 Refresh (to poser, der dræber og forhindre bakterier i at udvikle sigt)

Normalpris 388 kr. - køb den nu til kun 350 kr. ved at klikke her --> Stop lugten 2

Supplerende information og gode råd

Vask af strømper

Husk at vaske dine strømper ud fra anvisningen og tilsæt gerne en lille smule (0,5 dl) klar eddike i skålen til skyllemidlet og undgå brugen af skyllemiddel. Brugen af klar eddike har 2 fordele, den fjerner den grimme lugt, samt kalk fra din vaskemaskine, så den holder længere. Du kan også bruge klar eddike ved alm. vask af tøj, i stedet for skyllemiddel.

Valg af sko

Undgå plastic og ikke syntetiske materialer, hvor fødderne ikke kan ånde igennem. Har du en arbejdsplads, hvor du kan og må have sandaler på, så gør brug af denne mulighed og brug de 2 min., det tager at skifte, når du kommer frem.

Husk at vores råd er stillet op i worst case. Det er ikke sikkert, at du behøver at gå så systematisk til værks. Prøv dig frem ved at starte med at gøre det hele. Derefter kan du tage et punkt eller to ud og finde ud af, hvad det er er skal til for, at du ikke bliver generet af sure tæer :-) 


Du kan også læse meget mere i artiklen "6 gode råd mod fodsved", som vi har lavet i samarbejde med Ritzau og Svedklinikken. Læs med her

Mangler du info om uldstrømper og uld sokker, så læs vores gode guide på vores hjemmeside.