Strømper er ikke bare strømper

For noget tid siden, blev vi af Magasinet Gå Godt spurgt, om ikke vi kunne skrive en artikel omkring hvordan strømper kan lette diverse fodmæssige udfordringer. Da vi brænder for at skabe bedre betingelser for mennesker, sagde vi pænt JA TAK til denne mulighed. Herunder finder du artiklen i tekstformat - og billederne er direkte fra artiklen, hvor vi understøttede vores meninger med udsagn fra en af vores kunder, Fodterapuet Carina F i Aalborg.

Strømper er ikke bare strømper…
 
Fødderne skal bære os gennem livet og fødderne har stor indflydelse på vores bevægeapparat. Derfor er valg af de rigtige strømper faktisk vigtigt for vores sundhed. Der findes spændende materialer og strømpevarianter, som kan lette mange af de udfordringer, man kan have med fødderne.
 
10 par strømper for 50 kroner i det lokale supermarked. Sikke et godt tilbud. Dem napper jeg!
Vi danskere elsker et godt tilbud, men sådan et strømpetilbud er ikke altid lig med kvalitet og optimal komfort. Og vil vi egentlig gå på kompromis med komforten, når det vedrører vores fødder?

Fødderne er helt essentielle for vores krop i bevægelse. Jeg har spurgt statsautoriseret fodterapeut Carina Falberg fra Carina F i Aalborg om føddernes indflydelse på resten af kroppen og hun siger: ”Kun ca. 20 % af befolkningen har det man kalder for en normal fod samt en normal fodstilling. Resten har i mindre eller svær grad forkerte fodstillinger, der kan medføre smerter i knæ, hofter, ryg samt nakke. Man kan sammenligne kroppen med et hus - hvis soklen ikke er stærk og solid, sætter resten af huset sig efter det”. Føddernes komfort i dagligdagen vil derfor være en dårlig ide at nedprioritere.

Generelle fodproblemer

Men hvad er det så for udfordringer, som de fleste af os har med vores fødder i hverdagen? Carina Falberg fortæller, at mere end 70 % af os ender med få problemer med fødderne på et tidspunkt i livet. De mest almindelige fodproblemer, som Carina Falbergs kunder kommer med, er nedgroede negle, ligtorne samt hårdhudsdannelser under fødderne. Desuden oplever hun i klinikken personer, der har problemer med fodsved, fodsvamp og blodømløbet.

Bambus i strømperne

Hvis man lider af en eller flere af de nævnte fodproblemer, kan man have glæde af, at vide noget om strømpematerialer og strømpers designudformning. Materialerne er i høj grad vigtige for hudens åndbarhed og evnen til at transportere fugt.
Der findes naturlige garner, som længe har været anvendt til produktion af strømper. Her kan nævnes de velkendte varianter såsom uld, silke og bomuld. Et nyere naturligt materiale, som er i stigende anvendelse i tekstilindustrien, er bambus. Når jeg på messe med min virksomhed Strømpe Kompagniet og folk hører ordene bambus og strømper i samme sætning, siger de fleste: ”Ej det lyder ikke særligt rart!” Men så snart folk mærker materialet, bliver den skepsis gjort til skamme. Materialet er nemlig super blødt og lækkert ligesom cashmere og bambusmateriale har en lang række egenskaber, der kan hjælpe på mange fodproblemer. Derfor er strømper i bambus det helt nye hype.  

Bambusfibre anvendt som tekstilmateriale udvindes af bambusplantens marv. Bambusmaterialet transporterer bambus fugten flere gang bedre end bomuld, da bambusmateriale har mikroskopiske huller mellem fibrene. Bambusmaterialet er super blødt og bliver ikke stift og deformt efter vask. Bambusmaterialet er også naturligt antibakterielt, hvilket medfører, at strømper lavet af bambus ikke kommer til at lugte sure. Perfekt i hverdagen, men også mens vi dyrker sport.

Vi sveder i gennemsnit hvad der svarer til et snapseglas væske dagligt ud gennem fødderne. Nogen mere end andre. Problemer med fodsved er både ubehageligt og for nogen direkte pinligt. Men sådan behøver det ikke være. Fugtabsorberingen, fugttransporteringen og antilugtegenskaberne i bambusstrømper kan afhjælpe personer med fodsvedsproblemer. Carina Falberg anbefaler også bambusstrømper, hvis man har problemer med fodsved. ”Strømperne er det allervigtigste mod fodsved. Her på klinikken forhandler vi bambusstrømper og vi har helt vildt gode erfaringer med dem, da de er så gode til at holde fødderne tørre og modvirke fodsved i løbet af dagen”.

På grund af bambusstrømpers antibakterielle og åndbare egenskaber, er strømperne også velegnede, hvis man har fodsvamp. Svampen sidder normalt mellem tæerne og derfor er det vigtigt, at fugten transporteres væk fra huden, så fugten ikke medfører formering af svampen. Bambusstrømper kan være med til at nedbringe formeringen af svampesporer helt naturligt.

Bambusmaterialet er varmeregulerende og hjælper med at holde fødderne kølige om sommeren og lune om vinteren. Bambusmaterialet har en evne til at tilpasse sig kroppens egen temperaturregulering. Dette er også en god egenskab for diabetikere eller personer med cirkulationsproblemer, der har svært ved at tilpasse sig temperaturændringer.

Bambus er naturligt allergivenligt mod huden, så længe du sørger for, at dine strømper er Øko-tex certificerede. Så sikres du en sundhedsmærkning på, at der ikke er anvendt kemi i processen, der kan være farlig for dig.

Der findes flere bambus kvaliteter derude på markedet og egenskaberne samt blødheden afhænger af stoffets komposition. Sørg for at købe bambusstrømper, der har min 70 % bambus i sin komposition. Men et højt indhold af bambus er ikke ensbetydende med blødheden i sig selv. Derfor er det vigtigt, at du køber dine bambusstrømper hos en forhandler, der kan informere dig korrekt om materialet.

Sømme og elastikker der irriterer

Kender du følelsen af, at have en sten i skoen? Det eneste man tænker på, er at få skoen af og fjernet stenen. Et irritationsmoment som dette fylder i situationen ret meget i bevidstheden, da det ikke er en behagelig følelse. Den samme udfordring kan der være med strømper der klemmer eller strammer. Det er ubehageligt, men du kan faktisk blive fri for det, hvis du følger nedenstående retningslinjer, næste gang du skal købe strømper.
Udover den irriterende fornemmelse er sømme og elastikker i strømperne også væsentlige at vide noget om, hvis man har problemer med nedgroede negle, blodømløbet eller ligtorne.  

Carina Falberg nævner, at de mest sarte steder på fødderne, når det drejer sig om strømper, er hæle, ankler og tæer. Derfor er det vigtigt, at der er plads til tæerne og at de ikke bliver presset sammen hele dagen, da det kan give negleproblemer og nedgroede negle.
Min anbefaling er derfor, at du skal vælge strømper, der er sømløse ved tæer og hæl. Der findes mange udtryk for dette, så vær opmærksom på begreberne håndketlet sømme og fladvævede sømme. Så har du sikret dine fødder fri for nagende sømme, der laver klemmemærker og presser mod negle, tæer og hæle, når du har sko på.  

Samme udfordring kan være op af benet, hvor skaftet kan klemme mod læggen og lave klemmemærker – de såkaldte ”togskinner”. Carina Falberg nævner, at strømperne ikke må stramme omkring anklerne og op af benet, for det er vigtigt ikke at blokere for blodgennemstrømningen. Hun nævner også, at hvis man har problemer med kolde fødder, skal man sikre, at elastikkerne ikke strammer, da det lukker yderligere af for blodtilførslen. Har man ødemer i benene skal man efter Carinas mening også kun gå i strømper uden strammende elastikker. En hovedregel er, at der ikke må være klemmemærker på benet om aftenen, når du tager strømperne af.

Klemmemærker skyldes oftest, at der er anvendt en elastik i toppen, der er for smal og for rigid og dermed ikke kan give sig. Du skal derfor huske at tjekke elasticiteten i strømpeskaftets top. Da vores anatomi er forskellig og da strømper er strikket ud fra median mål, vil jeg anbefale, at du prøver dig frem.
Hvis du direkte har problemer med hævede ben eller blodcirkulation, anbefaler jeg altid ribstrikkede strømper eller strømper med ribkant i skaftet. På denne måde hæfter skaftet ind til benet uden at stramme til med en elastik. Dette skyldes, at en ribkant i et skaft har en bredere overflade end en smal elastik i toppen af skaftet.

En anden og nyere designudformning indenfor strømper, som har vist sig at afhjælpe med de mest velkendte fodproblemer, er tåsokker. Tåsokker er strømper med 5 tæer i stedet for et tåstykke i forfoden. Hvis du har problemer med fodsvamp, er tåsokker et rigtigt godt alternativ, da tåsokker sørger for at fugten mellem tæerne, som er med til at formere svamp, absorberes og transporteres væk fra huden. Tåsokker adskiller også tæerne, så der skabes der bedre cirkulation mellem tæerne og ud i resten af foden. Denne cirkulation giver omløb og dermed også varme til kolde fødder. Når du vælger tåsokker er det igen vigtigt, at vælge en udgave, som har fladvævede sømme ved alle tæerne, så du ikke får klemmemærker, der kan give problemer ved neglene. 
 
Om Mette Hauge Kaae
Ejer af Strømpe Kompagniet der producerer, distribuerer og forhandler strømper med funktioner. Strømperne sælges på www.strømpekompagniet.dk og hos fodterapeuter, ortopædiskomagere og fysioterapeuter samt tøjbutikker i hele Norden.  

Om Carina Falberg

Ejer af Klinik for Fodterapi, Carina F i Brandstrupsgade i Aalborg, som henvender sig til personer med fodproblemer eller til personer, der ønsker at holde deres fødder ved lige. Carina F ligger meget vægt på rolige omgivelser, har tiden til dig og gør meget ud af velværen under behandlingen.